streda, 26. septembra 2012

BRYNDZÁKY




SUROVINY .

600 g polohrubej múky
4 dl mlieka
2 kávové lyžice kryštálového cukru
10 g droždia ( 1 balenie )
2 polievkové lyžice soli
1 dl oleja

Plnka:
300 g bryndze
3 kocky tavené mäkké syry
pažítka, soľ, paprika sladká mletá, na zriedenie trošku mlieka
1 vajce na potretie.

POSTUP:
Do 2 dl mlieka pridáme cukor, droždie, soľ a jednu polievkovú lyžicu múky. Premiešame  a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.


Keď je kvások vykysnutý pridáme ho do múky spolu s zostatkom letného mlieka, olej a soľ.



Vypracujeme hladké vláčne nie tuhé cesto. Dáme kysnúť na teplé miesto.
Pokiaľ cesto kysne  urobíme si plnku. Do misky dáme bryndzu, syr.
Soľ, mletú papriku dobre premiešame, ak je veľmi hustá môžeme zriediť troškou mlieka.
Pažítku nakrájame na drobno. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti.



Rozvaľkáme, natrieme plnku. Rozotrieme ju na polovicu cesta. Samozrejme že si plnku rozdelíme na štyri rovnaké časti, aby nám vyšlo na každé cesto.
Posypeme pažítkou. Cesto zvinieme do rolády.
Krájame v tvare trojuholníkov. Dávame pozor aby horné špice boli v celosti.
Natrieme vajíčkom, posypeme sézamom a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 C .








35 komentárov:

  1. Vyzerajú úžasne, ďalší skvelý recept od Vás, prehľadný a veľmi pekný fotopostup a musí chutiť veľmi, vyskúšam. Ďakujem za super recept. Miriam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka veľmi pekne ďakujem , chutí naozaj skvele .

      Odstrániť
  2. Sú krásne, recept ma oslovil, pečú sa v sobotu. Ďakujem za famózny recept. Silvia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Silvinka určite sa vydaria a budú chuťiť . :-)

      Odstrániť
  3. Joj vyzerajú prudko jedlé, teším sa, určite ich upečiem, to cesto vyzerá jemné, ľahké a tá plnka mňam... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Iba do nich zahryznúť, to cesto vyzerá ako pavučina, ľahučké a plnka výborná. Úžasný recept a ide sa na to. Ďakujem Klára

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klárka ďakujem , áno cesto je nadýchané treba ho dobre nechať nakysnúť aj potom nakrájané na plechu ,chvíľku nechať kysnúť . Nech sa vydaria :-))

      Odstrániť
  5. Mňam ;) určitě vyzkouším.Jen sehnat brynzu s tou je u nás trošku problém..Děkuji za další mňamozní receptík.Pěkný den Ti přeji Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Lenka , bryndzu môžeš nahradiť aj tvarohom :-)

      Odstrániť
  6. Bryndzovníky vyzerajú brutálne dobré, to bude hostina, veľmi sa teším, všetky Vaše recepty zbožňujeme, rozmnožujeme, posúvame a všetky chutia úžasne. Tento recept nemá chybu, idem na to. Ďakujem. Cypa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cypa veľmi pekne ďakujem , nech pochutí :-)

      Odstrániť
  7. Ďakujem za najúžasnejší recept na bryndzáky, neodmietla by som pozvanie, ste šikulka.
    Rada navštevujem Váš blog a veľmi ma teší, že za každým si tu objavím recept, ktorý ma osloví a jednoducho ho musím vyskúšať.

    Dnes som robila podľa Váš lokše, boli famózne, vynikajúce a veru neviem, či na večeru nebudem robiť ďalšiu várku, tak rýchlo sa rozchytali. Super recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už by som nemala čím ponúknuť , bryndzáčiky sa už pojedli :-) ak tak prsia na fazuli :-). Som rada že sa moje recepty varia a ešte radšej že chutia :-).Ďakujem :-)

      Odstrániť
  8. Jarka tak toto si musím upiecť, mám otázku a prečo plnkou sa nepotrie celý plát? My už máme hrozno obraté ale bryndzáky ja môžem kedykoľvek. Sú krásne a tá chuť, mňaam...Eliška

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Eliška potieram len polovicu alebo 3/4 , pri pečení sa lepšie spojí cesto (zrolované ),lepšie drží.Ďakujem :-) Aj mi už sme konečne dooberali .Už koštujeme burčák :-).

      Odstrániť
  9. Jarka, veľmi pekne ďakujem za odpoveď, zajtra ich pečiem. Eliška

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jarka, nemám slov...nádhera, robievam len také cesnakové ale tieto tvoje určite urobím.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. máš ich nádherné! :-)...tiež máme radi takéto pečivko, robievam podobné, je to sýta dobrota :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Jarka, recept vyskúšaný je výborný, cesto je vynikajúce, plnka je mňamková, žiaľ na zajtra už nezostal ani kúsok, ale hlavne, že každému veľmi chutil. Ďakujeme za Vaše úžasné recepty. Stoja za vyskúšanie, lebo každý si ich obľúbi, aspoň v našej rodine je to tak. Ďakujem. Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem za pochvalu :-) potešila :-)

      Odstrániť
  13. VYZERAJÚ PERFEKTNE!!!JA ROBíM TAKÉ PRESNE ALE CESNAKOVO,ŠUNKOVO,SYROVÉ :)určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ahoj vyzeraju uzasne idem ich robit aj ja :-))) Len sa chcem spytat to drozdie je ta kocka alebo sušene?Dakujem Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Lenka ďakujem, áno ja používam len sušené droždie.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vyzeraju uzasne, cez vikend mame oslavu, urcite vyskusam, mozem dat cesto aj do pekarnicky vykysnut?

    OdpovedaťOdstrániť