štvrtok 9. januára 2014

CÍCEROVÁ POLIEVKA







Tento recept je jeden zo starších receptov ktoré varievala moja stará mama. Gazdiné na slovenských dedinách boli veľmi šporovlivé a vedeli navariť aj s potravín, ktorá dnes už takmer nepoznáme a nepoužívame : napríklad z listov divorastúcich rastlín – žihľavy, lopúcha, štiavu kyslého, divého cesnaku, lobody, púpavy, chrenu.



Prípadne aj zo strukovín ako cícer, bôb, slovienka a či zo skoro zabudnutých obilnín pohánky a prosa.  Väčšinu potravín si sami dopestovali alebo nazbierali v okolitej prírode. Postupne budem pridávať recepty na polievky aj s týchto pomaly zabudnutých strukovín a rastlín.




Suroviny:

Údené koleno, cícer 1 deň vopred namočený vo vode, mrkva, petržlen, cesnak 2 strúčiky, cibuľa, múka hladká a masť na zápražku, bobkový list, celé korenie, paprika sladká mletá, vegeta, soľ ale len málo lebo údenina je sama o sebe dosť slaná, tak že podľa chuti.





Údené koleno umyjeme a dáme variť asi tak po pol hodine varenia vodu zlejeme& vymeníme za čistú odstránime tak nezdraví vývar. Koleno dovaríme. Keď je dostatočne uvarené vyberieme ho z hrnca  necháme vychladnúť.
 Cícer deň pred tým ako sa chystáme variť, opláchneme a zalejeme vodou. Na druhý deň vodu zlejeme, cícer vložíme do hrnca kde sa varilo údené koleno. Pridáme koreňovú zeleninu, bobkový list, korenie celé, cesnak a varíme pokiaľ cícer nezmäkne & je uvarený. Zemiaky a cibuľu pridávame vtedy, keď je cícer tak do polovice uvarený. Vychladnuté koleno nakrájame na menšie kúsky ktoré vložíme do polievky pred tým ako zahustíme zápražkou.
Zápražka – Na masti za stáleho miešania popražíme hladkú múku necháme vychladnúť a primiešame sladkú papriku. Keď je všetko v hrnci dostatočne uvarené, mäkké pridáme zápražku a miešame. Polievku za stáleho miešania ešte tak 10 min. povaríme, dochutíme vegetou a soľou. Dobrú chuť! A ešte niečo  ja nepokrájam celé údené koleno do polievky, to by bol hriech! Len tak 3/4 ..... sa dá do polievky. Ostatné je ako hlavné jedlo a najlepšie so strúhaným chrenom.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára