piatok 10. januára 2014

ZAMATOVÁ ROLÁDA



Tento recept mám z knihy Recepty zo Života 3. Robievam ho už roky je v našej rodine obľúbený. Preto ho pridávam aj sem na môj blog aby som sa s vami podelila. Pre milovníkov krémových zákuskov.


Suroviny:
6 vajec, 5 PL kryštálového cukru, 3 PL kakao, sóda bikarbóna 0,5 kávovej lyžičky.
Plnka:
500 ml mlieka, 5 PL polohrubej múky, 1 vajce, 250 g masla 82% tuku, 5 PL práškového cukru, 2 PL kakao, 1 balenie vanilkový cukor.
Poleva:
50 g horkej čokolády, 70 ml sladkej smotany.





Postup:
Bielky vyšľaháme do tuha, pridávame cukor a dobre vyšľaháme.Postupne pridávame žĺtka pol kávovej lyžičky sódy bikarbóny a kakao. Premiešame vylejeme na plech (na ktorom je už papier na pečenie). Dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 170 C asi tak na 15 min....pečenie sledujeme, aby sa nám cesto moc v rúre nevysušilo, potom by sa nám pri rolovaní lámalo. Upečené vyberieme z rúry a ešte horúce položíme na vlhkú utierku a zrolujeme. Necháme zrolované vychladnúť.





V mlieku rozmiešame vajce, múku a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť. Kožu stiahneme dolu. Maslo vyšľaháme s práškovým  cukrom  a postupne po lyžičkách vmiešavame vychladnutú zmes. Mali by mať rovnakú teplotu aby sa nám maslo neseklo. Vznikne hladký krém, rozdelíme ho na  2 rovnaké polovice. Do jednej vmiešame kakao a do druhej vanilkový cukor. 




Na cesto natrieme krém vanilkový,  na ten zas kakaový a pekne zrolujeme a to tak, že papier na pečenie postupne pri rolovaní dávame dole. Roládu dáme do chladu aspoň na dve hodiny aby nám stuhla.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a pridáme sladkú smotanu. Polevu natrieme na roládu. Musíme byť dostatočne šikovné lebo poleva rýchlo hustne.  A znova šup do chladničky. Dobrú chuť! 




8 komentárov: