štvrtok 29. mája 2014

ORECHOVÉ A MAKOVÉ KOLÁČE




Budeme potrebovať 2 hrnčeky polohrubej múky, ¾ hrnčeka mlieka vlažného, ¼ hrnčeka oleja, polovicu kocky droždia, 1 PL kryštálového cukru, 1 vajce, ½ prášku na pečene, štipka soli, múka na posypanie.
 Plnka maková: 1 hrnček maku, mlieko asi tak 1 dl, 5 PL práškového cukru môžeme zasladiť aj medom nie cukrom a trošku mletej škorice asi tak pol. káv. lyžičky. Orechová plnka: 1 hrnček pomletých orechov, 10 ks nastrúhaných alebo pomletých detských piškót, 1 balenie vanilkového cukru, mlieko asi tak 1 dl. a cukor kryštálový podľa chuti môžeme použiť aj rum na ochutenie.

 




Postup:
Mak zalejeme prevareným mliekom zasladíme a dobre premiešame tak urobíme aj orechovú plnku.
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme troch cukru, a zaprášime trochou múky. Necháme kvások nakysnúť na teplom mieste.
Osolenú múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vykysnutý kvások, vajce a olej. Vypracujeme cesto ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
Cesto rozvaľkáme na  hrúbku 3 – 4 cm vykrajujeme väčšie kolieska. Do nich urobíme pomocou pohárika jamku kde vložíme plnku. Ponecháme na plechu ešte kysnúť tak 15 min na teplom mieste. Nakoniec okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a šup do predhriatej rúry. Pečieme na 170 C  asi tak 35 min.
        




6 komentárov:

  1. Buone anche al mattino con il latte per la colazione :)
    Un bacio

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Grazie Daniela davvero eccellente per il caffè del mattino :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jé, a tak krásně do zlatova upečené .... jak pak má člověk držet dietu, když tu takové lákadla:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásne nadýchané cesto, vyzerajú úžasne koláčiky

    OdpovedaťOdstrániť