streda, 24. septembra 2014

KOLÁČ KYSNUTÝ ŠKVARKOVNÍK



Keď začne vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka,  každá dobrá gazdinka   pre pomocníkov oberačov napečie a navarí aby im chutilo a hlávku nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom ľochu, zvanom burčiak  J.


A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.              

                                                                          




Budeme potrebovať na dva koláče 700 g hladkej múky, 1 bal. sušené droždie (10 g), vlažné mlieko 300-350 ml, 125 g rozpusteného letného masla, 1 PL. kryštálový cukor, 2 PL. soli, 1 vajce do cesta a jedno šľahané na potretie, olej na potretie po upečení. Plnka: škvarky pomleté na jemno, 1 balenie  bryndze, 1 vajíčko soľ, mletá rasca, sézamové alebo ľanové semienka.  




Múku, droždie, soľ, cukor premiešame pridáme mlieko, maslo rozpustené nie horúce a vajce a vypracujeme hladké cesto. Dáme na teplé miesto kde nám nakysne (asi tak 30-45 min). Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kruhy (priemer tak 12 cm). Bryndzová plnka: Bryndzu, vajce, soľ a rascu mletú dobre premiešame. Škvarkovú plnku urobíme tak že pomelieme na jemno škvarky a ochutíme soľou.

Kruhy natierame  plnkou a zavinieme.  Poukladáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Natrieme šľahaným vajíčkom, posypeme semienkami  osolíme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C. Pečieme asi tak 25-30 min.                           





                         Nie len k burčiaku  J   dobrú chuť !      



10 komentárov:

  1. Hmmm .... vypadá móc dobře .... jak kytička:-) ......... a škvarky manža může ve velkém:-))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka ďakujem, keď manža môže tak sa môžeš realizovať, možno mu pochutí :-)

      Odstrániť
  2. wowwww ma è bellissima :) Mi piace tantissimo!!!!
    Un bacio

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grazie per il complimento, davvero apprezzare ... grazie

      Odstrániť
  3. Ten musí být výborný, i oko chce své, skvělý recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Es precioso, me encanta tu blog guapa y cada vez que vengo me voy con muchas ideas
    Besos

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Estoy tan contenta de su publicación me quedé muy satisfecho. Espero que visites mi blog más a menudo una receta para probar.

      Odstrániť
  5. Jarkáááááááááá k takej super oberačke a dobrému burčiaku ešte aj taká kysnutá dobrota....no nemám slov...asi dobehnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Evička ešte aj túto sobotu oberáme , kľudne príď upečiem :-)

    OdpovedaťOdstrániť